January 15, 2021

Sorry, this entry is only available in Finnish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Millainen on ammatillinen taustasi Nortalin Head of Technology Jarkko Enden?

Minulla on laajasti kokemusta liiketoiminta-arkkitehtuurista, full stack-, konsepti- ja liiketoimintakehityksestä, ketteristä prosesseista, DevOps:ista, ohjelmistoarkkitehtuurista sekä laadunhallintaprosesseista.

Toimialoista terveydenhuolto on vahvin osaamisalueeni ja toimin aiemmin mm. CTO:na suomalaisessa terveydenhuoltoalan yrityksessä.

Roolisi Nortalilla kattaa laajan valikoiman vastuita. Kerro meille niistä.

Urani Nortalilla alkoi noin neljä vuotta sitten työskenneltyäni terveysteknologian parissa melkein 20 vuotta.

Tuolloin Nortal oli toiminut sote-alan asiakkaiden kanssa pääasiassa Baltiassa, ja roolini Lead Architectinä oli aloittaa kyseinen liiketoiminta Suomessa. Kyseessä oli melko suuri riski, mutta näiden neljän vuoden aikana olemme onnistuneet kasvattamaan tätä osaa liiketoiminnastamme eksponentiaalisesti, ja tällä hetkellä tiimimme koostuu yli 60 asiantuntijasta.

Toimin myös Technology & Business Solutions -yksikkömme johtajana, kehitän sisäisiä prosesseja ja ratkaisuportfoliota sekä valvon eri kehitystiimien työtä. Työskentelen myös yritysarkkitehtina suurissa digitaalisen ekosysteemin hankkeissa.

Oletko sitä mieltä, että IT-alan asiantuntija hyötyy opiskelusta?

Olen opiskellut Helsingin yliopistossa ja suorittanut tietojenkäsittelytieteen maisterin tutkinnon.

Usein sanotaan, että työtä oppii vasta kun tekee sitä. Todelliselle IT-asiantuntijalle teoreettisesta osaamisesta ja hahmottamisesta on kuitenkin hyötyä esimerkiksi kokonaiskuvan hahmottamisessa ja tarkastelussa.

Mitä Nortalin ekosysteemiajattelu tarkoittaa ja miksi se on ajankohtainen aihe?

Tämä ekosysteemiajatus tulee siitä, että koko maailma on muuttunut digitaaliseksi. Nortalin digitaalinen ekosysteemipohjainen lähestymistapa ohjaa ajattelemaan IT:tä ekosysteeminä, eikä erillisenä liiketoiminnan tukialueena.

Koska teknologia voi muuttaa jopa kokonaisen toimialan liiketoimintamalleja ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia innovaattoreille, IT ei ole enää pölyinen peruspalveluita tarjoava perusyksikkö, vaan johdon strateginen kumppani ja tulevaisuuden liiketoiminnan muutoksen mahdollistaja.

Lisäksi me Nortalilla pyrimme pitkiin asiakassuhteisiin. Tavoitteemme on olla asiakkaidemme digitaalisen muutoksen yritysarkkitehti. Keskitymme liiketoiminnan hyötyihin ja jokaiselle asiakkaalle räätälöityihin ratkaisuihin.

Yksinkertaisesti sanottuna: IT ei ole enää liiketoimintayksikkö, vaan pikemminkin koko liiketoiminnan ekosysteemin mahdollistaja. On aivan luonnollista, että tämä on ajankohtainen aihe räjähdysmäisesti kasvavassa digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Mitä työkaluja Nortalilla käytetään tämän toteuttamiseksi?

Hyödynnämme moderneja ja tehokkaita työkaluja. Ne luonnollisesti vaihtelevat asiakastapauksesta riippuen. Haluamme varmistaa, että työkalumme ja arkkitehtuuriratkaisumme tukevat nykyaikaisia ympäristöjä ja toimivat myös pidemmällä aikavälillä, tulevaisuudessa.

Asiakasprojekteissa hyödynnämme turvallisia, pilvipohjaisia ratkaisuja sekä hybridipilviarkkitehtuuria. Meillä on syväosaamista ja asiantuntemusta kaikista tärkeimmistä pilviympäristöistä (Azure, GCP ja AWS).

Nortal arvostaa asiantuntijarajat ylittäviä tiimejä. Miksi tämä on tärkeää?

Erityisesti suuremmissa projekteissa tiimimme on rakennettu liiketoimintaprosessien ympärille teknologioiden sijaan, ja ne koostuvat monitaitoisista asiantuntijoista. Yhdessä tiimissä voi olla CRM- ja ERP-asiantuntijoita sekä räätälöityjen ohjelmistojen kehittäjiä, jotka kaikki työskentelevät yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Joissakin erityisissä projekteissa saattaa kuitenkin olla asiantuntijaryhmiä, jotka keskittyvät tiettyyn järjestelmään, kuten vaikka CRM:ään.

Nortalilla arvostetaan rajat ylittävää osaamista ja oppimista. Meillä on kehittäjillemme ja IT-asiantuntijoillemme “Friday Techie Show”, jossa ihmiset voivat esitellä työtään ja havaintojaan muille jakaen tietoa ja mahdollistaen, että muutkin voivat oppia uutta.

Suomalaisilla IT-arkkitehdeillämme on myös oma ryhmänsä, joka kokoontuu melko usein keskustelemaan arkkitehtuuripäätöksistä, teknologioista ja ajankohtaisista liiketoiminnan teemoista.

Kokeneemmat arkkitehtimme osallistuvat yleensä myös myynnin edistämiseen tarjoamalla osaamistaan asiakkaiden käyttöön.

 

Liiketoimintakeskeisten ekosysteemien ja kokonaisarkkitehtuurien kehittämisen keskeisin tavoite on tehdä asiakkaiden elämästä helpompaa ja yritystoiminnasta tehokkaampaa ja toimivampaa.

 

Mitä IT-arkkitehdiksi tuleminen vaatii?

Yleensä senioritason IT-arkkitehdillä on oltava hyvä käsitys yritysarkkitehtuureista, liiketoimintaprosesseista, informaatioratkaisuista ja asiakasviestinnästä, muutamia aihealueita mainitakseni. Johtavien arkkitehtien on myös kehitettävä sopivia johtamistaitoja, joiden on nykypäivän työkulttuurissa perustuttava arkkitehtonisen ajattelun ansioihin eikä ylhäältä alas johtamiseen.

Nortalilla ratkaisuarkkitehdin rooli on erittäin vahva ja vastuullinen. Arkkitehdeillä on tärkeä rooli projekteissa, mutta he ovat vastuussa myös organisaation käytäntöjen toteuttamisesta.

Nortal tukee voimakkaasti jatkuvaa oppimista ja koulutusta. Kannustamme työntekijöitämme hakemaan sertifikaatteja eri alueilta, esimerkiksi Microsoft Dynamics ja pilviteknologiat. Kaikilla Nortal-konsernin työntekijöillä on myös oikeus käyttää yksi työpäivä kuukaudessa kouluttautumiseen.

CRM-osaaminen on osa liiketoiminnan kokonaisarkkitehtuurin ymmärtämistä.

Mikä on markkinoiden kuumin aihe ja millaista erikoisosaamista etsitte tällä hetkellä?

CRM on tällä hetkellä kuuma aihe, erityisesti osana kokonaisvaltaista IT-arkkitehtuurin uudistamisohjelmaa. Asiakkuudenhallintaa, CRM:ää, pidetään perinteisesti erillisenä myyntityökaluna. Nykyaikaisessa maailmassa se merkitsee itse asiassa paljon enemmän. CRM (tai XRM) on olennainen osa modernia yritysekosysteemiä.

Nortal etsii parhaillaan CRM-asiantuntijoita ja -arkkitehtejaosallistumaan näihin ekosysteemihankkeisiin.

Kuka on roolimallisi tai guru, jos sinulla on sellainen?

Tähän on helppo vastata! Martin Fowler, joka on kenties maailman tunnetuin ohjelmistoarkkitehtuuriasiantuntija. Häntä pidetään muun muassa mikropalveluarkkitehtuurien isänä. Hän esitteli innovatiivisia ratkaisuja jo nuorena IT-guruna 1990-luvulla. Hän on edelleen visionääri omalla alallaan ohjelmistojen suunnittelussa.

Kuinka saat siirrettyä ajatuksesi pois työasioista?

Musiikki on intohimoni ja vitsailen usein, että olen yksi monista epäonnistuneista rock-tähdistä. Aikoinaan bändimme oli lähellä läpimurtoa tai ainakin me luulimme niin.

Soitan edelleen kitaraa muutamassa bändissä. Yhdessä Nortalin lakimiehen kanssa meillä on bändi, joka toimii talon bändinä Nortalin juhlissa.

Jarkko Enden

Jarkko Enden

Partner, CTO at Nortal Finland

Jarkko has over 20 years of experience in different areas of software and IT service development, including enterprise architecture, full stack development, concept and business development, agile processes, DevOps, software architectures, people development and quality management processes. Over the past decade he has worked in...

Related content